Wednesday, May 4, 2011

Vietkong '10 : Lacquerware Handicraft

2nd day, first stop was at Lacquerware Handicrafts by the Handicapped. Kami dah booked trip ni thru our hotel on the day we arrived. Early morning kami dah bersiap. Mula2 mini bus datang jemput kami kat hotel, then we changed to a smaller coach, which can accommodate for 12 people, sebab group kami kecil aje.

our tourist guide for the day., tham namanya..

signage yang macam nampak tak nampak aje..

ahli rombongan (l to r) - auntie, sister, me n mum.. 

briefing on the line processing..

After the briefing (with a good english-speaking), kami pun di bawa tour ke kawasan line processing (rasanya kawasan tak la besar sangat, lebih kepada bengkel aje).

raw materials..

egg shells..

on paper draft..

on board..

polishing..

 inlaying mother of pearls (can also be the egg shells)..
  
quality control..


end products for sale..

Produk yang dijual di sini consider mahal sikit, compared to the items yang ada kat nite market. Tapi one thing for sure, quality dia ada lain sikit. If you wish to go for the good ones, beli aje kat sini. Or else kat nite market pun ada. Kami pun banyak beli di nite market aje, as a gift to the friends.

official OKU's vehicle.. boleh jumpa di mana2 pun..

Kami tak lama sangat di sini. We have to make a move to Mekong City pula, yang memakan masa lebih dari sejam.


2 comments:

  1. kraf dia dari kulit telur ye.. :)

    ReplyDelete
  2. ye kak kasih, cantik2 plak tu..
    kreatif jugak diaorg nih..

    ReplyDelete