Tuesday, February 28, 2012

le Tour de Langkawi 2012

Saturday, 25 Feb '12 - berkesempatan sekali lagi menyaksikan lTDL. Itupun sebab awal pagi ternampak signage lTDL sepanjang jalan di PD. Last year pun dapat tengok juga he he. Best! Cuma this year tak sempat tengok konvoi parade.

stage 2 - putrajaya to melaka..

signage sepanjang jalan..

video
the first  2 leading.. 

video
followed by the third one, our team.. go go Malaysia.. and the rest..

jem sekejap jalan di kampungku..

Sebetulnya kami keluar nak ambil Harith balik dari sekolah. Ingatkan keluar awal dapat elak dari kena tahan. Rupanya jalan besar dah ditutup. Kami pun park kereta dan tunggu je la tepi jalan, join the group yang dah sedia menanti. Kebetulan ibungah pun ada, seronok la Hazeem dan Aqid dapat tengok basikal lagi :D 


Thursday, February 23, 2012

Bukit Gambang Resort City

Another 4 days holiday in a row (3 - 6 Feb '12).  We were invited to join a Family Day Fiesta at Bukit Gambang Resort City, Kuantan for 3 days 2 nites. At first it was supposed to be a working holiday for my habibi, but last minute, the work has to be called off. Blessing in disguise, we managed to spent time with the kids.

first time kami sampai sini..

caribbean coffee house view from the lobby..

accommodations provided.. comes with family, studio and deluxe suite..

we took this tram to water park.. rm1 one way.. you may also walk (me can consider as a walking distance).. but maybe not for some others..

water park entrance.. parking agak jauh juga, so those yang tak larat nak jalan boleh drop by in front of the entrance.. boleh buat energy saving..


it's all about getting whole of you wet..


a long queue.. al maklum 4 days break.. luckily we were given kind of coupons to redeem the wristband at a different counter..

gee... you definitely have to pay..

a very good marketing strategy.. one has to enter thru this gift shop to the water park, which sells all kinds of merchandise.. macam2 ada..    

cashless park - you need to buy the e-value wristband to either rent the tube, locker, cabana or to buy food.. you can always top up the value and the remaining will be refunded to you when you return the wristband.. 

we are here now..

we spent most of the time at penguin island.. cabana is at every where.. it is advisable to rent one, as you will get your own place for relaxing.. especially when the place is full of people..

the best part is when the big fish (see the sharp teeth at the top) is filled with water, it will turn sideways and splash the water down.. people will be waiting down there to get a big shower..

part of the island.. if the mother is allowed to slide, both nak paksa juga ibu slide.. first time naik takut2.. but once dah naik.. berbelas kali pulak..

you can find more kids slides here.. just imagine the kids going a few rounds to go for the slides.. quite tiring for the older ones..

next to the slides.. pool area.. tubes are not allowed here..

glacier river.. at first rasa macam malas nak membasahkan diri.. but then once tengok budak2 macam enjoying themselves, straight away i offer myself to take them round the river.. he he.. mana tahan tak masuk air..

it's quite dark inside the tunnel, with water sprinkle and mist.. as tho you are going thru the journey of ice..

we just passed by this area.. it has the largest wave poll in malaysia..

foods ae not allowed to bring into the park, therefore need to get them here.. they also have a few cafe within the area..

the nite before, we spent some time and money here.. entertaining the kids..

we also hop on to this kereta kuda (kena bayar dulu to take you around), which the kids was saying macam dalam cerita enchanted.. the horse was so damn huge, even taller than me standing beside.. was told by the caretaker, it used to be a race horse..

we attended dinner on the second nite..

all in red.. it's not the quantity of the attendees but it's the quality of time spent together among the staff and families..

main course (guess whose tangan is that?)..

for veggie lovers..

desserts..

salads..

soup of the day, and drinks not to be forgotten..

in between dinner, they have karaoke session..

and the lucky draw (for all staff and non-staf).. both of us were no luck at all :'(

the kids got theirs.. can see the smile of happiness..

thanks much to tuan haji zulkarnain and puan hajjah zarina.. for the invite and the warm hospitality rendered..


my red warriors.. weehuu..

Wednesday, February 22, 2012

Mee Udang Mak Jah Wangsa Maju

Last week kami di ofis dok bercerita pasal Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang. Kebetulan parents-in-law Ayu ke sana dan siap tapaukan mee udang ni untuk menantu kesayangan mereka ni. Kata Ayu memang best. Terasa manis dan fresh udangnya. Dan kebetulan Khairul pulak kata Mak Jah dah buka branch di Wangsa Maju dan dia pun dah rasmikan kedai tu.

mee udang mak jah di kuala sepetang..

mee udang mak jah cawangan wangsa maju..

note : thanks to pakcik google for the above photos..

Sejak bercerita pasal mee udang nih, tekak rasa macam teringin je nak makan mee Mak Jah ni. So semalam Khairul dengan baik hatinya pergi mentapaukan kami mee udang ni di Wangsa Maju nun. 
 

ni la rupanya mee udang itu.. memang penuh dengan udang yang bagak2.. myself punya ada 8 ekor.. puas makan.. bukan setakat udang yang bagak, cili jeruknya pun dipotong besar2.. terasa keenakannya..

udang 5 ekor pun dah penuh semangkuk.. mee dah habis tinggal udang.. save the best for last..

nak juga rasa nasi goreng udangnya.. tapi nasinya kering sedikit.. ada 4 ekor udang yang saiz kecil skit.. siap ada kuah udang..

Kami order mee udang special RM12 dan nasi goreng biasa RM8. Ayu kata rasanya sama, cuma udang kurang fresh sket compare tu Kuala Sepetang. Ye la kat sanakan dekat dengan lokasi udang naik, pas tu terus masuk kuali/periuk. Yang ni, udang2 tu naik lori dulu dan travel lebih sejam, tu yang dah kurang sikit rasa.

Ikut kata Khairul, mee nye sket aje sebab udang2 yang banyak tu dah makan mee yang dok skali dalam mangkuk. Tu sebab mee dah kurang, nampak udang je penuh he he..

Terima kasih daun keladi Khairul, next time boleh belikan menu lain untuk kami lagi :D


Friday, February 17, 2012

Birthday Boy Hazeem

 ~ 17 February 2012 ~

Happy 5th Birthday Muhammad Hazeem.

Ibu dan ayah doakan semoga Hazeem akan sentiasa menjadi seorang anak yang baik dan dikurniakan kesejahteraan dan kesihatan yang baik oleh Yang Maha Esa.

1 year old..

2 years..

3 years..

4 years..

Ibu and ayah are so grateful to have you as a son!

Wednesday, February 15, 2012

Foldable Handbag Hook

Kami (ladies only) di ofis, dapat souvenir daripada ex-big boss. Mula2 tak perasan lagi title on that piece of paper. Terfikir juga apakah kegunaan benda alah ni ye.. Dah lama kemudian baru la terbaca.. ohhh foldable handbag hook. First time myself tengok tau (ha ha jakun jap). According to a few of them, benda ni memang dah ada pun di pasaran, kami je yang ketinggalan isshhhhh..

mine and ayu.. chumelkan..

'I don't want my bag to get ruined'.. ni la rupanya..

kaedah pengunaannya.. tangkai handbag yang boleh dipanjangkan..

demo sket.. tapi ni beg kain yang ringan aje.. berguna juga ni..

Dear ex-boss, thank you very much for the gift. It's not the value of the gift, but it's the thought that counts :D