Wednesday, February 16, 2011

Melaka Wonderland

Another place of attraction - Melaka Wonderland Theme Park and Resort at Ayer Keroh, Melaka. We were here on Sunday, 13 Jan '11.

welcome to malacca..

Few friends yang dah pernah datang kata tempat ni is ok, for a day escapade. This park was opened to the public in May 2010, baru lagi. There are so much fun especially for the kids, dan sometimes buatkan orang tua yang over excited :)

 entrance..

Entrance Fee (Weekend) :
Senior Citizen - RM15 per head
Adult - RM30 per head
Children - RM25 per head
Free for kids under 3 feet tall

Kawan yang dah datang sini pesan kalo nak bawak outside food, bungkus2 dalam kain baju. Kami pun try le buat mcm tu.. tapi tengok gaya staff yang check beg on that day, hisshhh tak berani laa.. Dia kirai satu2 barang dalam beg. Banyak le makanan yang kena put aside atas meja tu.. Trus kami buka bekal kat parking dan isi perut kenyang2..

naik buggy - RM2 per adult, kids free of charge.. driver bawak round satu park dulu before stop kat tempat yang kita suka, pas tu jalan kaki le sendiri..

kawasan persekitaran..

station sewa boya/tiub - RM20 for 2 seater and RM30 for 3 seater, bila return they will refund the deposit of half the price..

adventure island and family jollies - first stop, bebudak paling suka kat sini..
 
 pendulum - macam my grandfather's clock dia nye swing..

kamikaze recer - kena ada teknik nak pegang benda alah mat tu..

rexy ride - first time naik memang rasa cam takut.. pas tu ok je.. budak2 pun ok je naik..

crazy slide.. memang crazy, orang di atas telah tergolek bila nak sampai ke air (salah teknik tu)..

aqid n harith sempat naik ke main stage, beramah mesra dengan maskot2 yang ada.. hazeem takde, lambat sangat keluar dari pool..

dah siap mandi nak balik - aqid, harith n hazeem sempat main satu round kat inflatable games.. RM3 per head for 30 min..

glamer sat...

Masa kat rexy ride and crazy slide tu, kita akan diberi numbering. Ada photographer yang akan amik photo kita betul2 masa on the way turun. So dia suruh la buat peace ke, lambai ke.. First time naik memang la kecut, tak dan nak pikir. Lepas tu okeh je. Then kalo kita nak beli gambo tu, quote je la no kat tag tangan tu. Muka kuar kat komputer tu, kalo suka dia akan print la (size 6R). Price sekeping RM20, more than 1 is RM15 each. (Note : photo in the next entri :))

For us, tempat ni consider best jugak for a day outing. Cuma tak tahan tengahari tu panas terik, direct ke muka. Tempat pun baru develop, so pokok2 tak beso lagi (walaupun dikelilingi hutan). Jalan kaki atas tar from one place to another, panas tu. Even tho ada sediakan mat, tapi still panas tapak kaki nih. Diaorang ni kepingin nak naik tornado chaser, tapi still under maintenance.

Haaa, kalo nak release tension pun ok gak. Naik all the rides (yang extreme skit la) pas tu jerit kuat2. Ada gak rides yang tak sempat naik i.e. wave rider, anaconda twister and pony rider. 1 big wave pool pun tak sempat jejakkan kaki. Next time maybe???

4 comments:

  1. bestnya yanti...
    anak2 sure suka

    ReplyDelete
  2. biasa la kak, budak2 suker ajer kalo gi jln, dpt lak pi tmpt2 camni.. tu pun ajak pi lg..

    ReplyDelete
  3. nampak menarik jugak tempat ni tapi part panas terik tu yg buat pikir 3, 4 kali nak gi ke tak :)

    ReplyDelete
  4. boleh kalo kita nak pi along, either awal pagi or petang2 skit.. baru tak panas rasanya..

    ReplyDelete