Wednesday, November 2, 2011

Loofah @ Luffa

One fine morning, Salfa datang ofis bawa petola liar, katanya.

buah petola yang dah tua..

Ada 2 biji, so kami pun kupas satu.. Laaa loofah rupanya..  Frankly speaking, I never knew that the so called loofah itu datangnya dari sayuran ini :D

 
ehsan uncle goo and wiki..

buah dah kering dan isinya.. 

biji benihnya..

Ikut kata Salfa, besar pokoknya dan liat batangnya yang dah tua. Kami google juga nak tau asal usulnya. For more  info, boleh check sini. Our collegue from Sarawak kata, kat sana di jual sebiji RM5, lebih digunakan sebagai span pencuci kithen utensils. 
  
loofah yang berbentuk buah jagung dan tekstur dalamannya..

After been displayed  to the rest, loofah itu dibahagi-bahagikan kepada kami satu ofis. Boleh la nak buat cuci pinggan ke, scrub badan ke kan kan.. last but not least.. tengkiu Salfa :)

8 comments:

  1. sayang nak buat cuci pinggan
    biasanya akak buat scrub badan je
    Kat Sarawak dan Indon byk benda ni Yan :)

    ReplyDelete
  2. he he baru tau..

    ada biji benihnya, nnt saya tanam dah, tumbuh dan berbuah, saya bagi kak kasih free je :D

    ReplyDelete
  3. kalau tanam dalam pasu ok tak??

    ReplyDelete
  4. sukenya...akak tunggu :))

    nape lama tak bersiaran?
    sibuk ke?
    rindu le
    huggggsss

    ReplyDelete
  5. reen, sharing is caring kan kan kan...

    ReplyDelete
  6. salam totie@tomy..
    thanks datang ziarah..

    tanam dalam pasu?? err besar pokoknya nih..

    ReplyDelete
  7. kak kasih, ye la dah lama saya tak bersiaran ye..
    sibuk pun ye.. ok nnt dah tumbuh saya roger2 akak :))
    rindu juga nih..
    huggsss :D

    p/s.. baru balik dr batu (malang), bromo and surabaya.. best banget..

    ReplyDelete