Saturday, January 21, 2012

Surabaya Trip - Day 5 : Farewell Surabaya

Early morning, myself and ibungah dah keluar nak jalan2 around kota dengan menaiki itu beca. Saja nak experience kat tempat orang. The problem is nak naik satu ke or dua beca nih? Almaklum la.. plus size kan.. Then since bapak tu kata okeh boleh naik 2 orang, kami pun naik je la satu beca (terpaksa guna kuasa mengecilkan badan yang ada).  

baru sedar ada di tengah jalan tuu...

Kecut perut kami naik. Mana tidaknya, bapak nih dia ambil lap terus duduk lane paling tengah, kami ni siap tahan2 tangan kat kereta lalu lalang - takut kena sondol sebenonye. Nasib baik awal pagi kereta tak banyak lagi. Bapak itu bawa kami melawat ke Pasar Genteng. Upah naik beca dalam IDR10,000 (lebih kurang RM3.50, amat murah la tu), tapi disebabkan kami tengok pakcik tu macam seksa aje nak kayuh, jadi kami bagi la double he he.



geramnya tengok buah2an tempatan yg segar bugar..

alat penimbang traditional.. ibu yang sporting dan baik hati ini siap buat demo kat kami..

selain dari itu, ada jual jajan2 dan keropok kering.. area makanan je la yang kami lawat.. banyak juga kedai yang belum dibuka..

Tak banyak hasil kami dapat cuma buah2an sahaja (still tak puas hati sebab tak dapat fm Surabaya). Since flight back to KL pukul 6.30 pm , and plenty of time ada lagi, kami pun decided to revisit Pasar Turi dan Tunjungan Plaza for last minute shopping. Tapi kena take turn nak keluar - sebab tak boleh nak angkut anak2, kalau tak memang mission unaccomplished. We moved our things to one room dan extend stay sampai petang with a cost of 50% from normal rate. 

By 3.30 pm, everybody dah ready to make a move. Kami dah arrange for airport transfer dengan Pak Ghani. Rate is actually IDR100,000 tapi since duit ada terselit sana sini, so kami bagi la another extra IDR50,000. Lagipun, half of the Innova sendat dengan barang2. Then kami terpaksa sewa another cab untuk angkut the rest of us. Rate for a cab to airport is around IDR90,000.    

adios surabaya.. hope we could come back here one day..

Masa di Surabaya, kami dah siap2 buat web check in. So still ada masa untuk tour airport lagi, dan menghabiskan IDR yang ada. Tapi kami tak la habiskan, simpan sikit, make it as a motivation to come back again :) Tengah tunggu nak boarding, we were informed kata flight delay pulak. Tapi AA Indo cekap, bila kata delay aje terus bagi refresment. Delay pun dalam 30 mins aje. We touched down safely at LCCT around 10.30 pm.  

Well.. what can we say about the journey? For me even tho the schedule was so tight (on the first 3 days), tapi memang berbaloi2. The best part - we experience the horse riding (anak2 paling suka) naik gunung dan lihat sendiri kawah gunung berapi. Alhamdulillah everybody was fit during the journey which, I can say memang meletih dan melelahkan sikit, since we have to travel from one place to another yang tak berapa jauh tapi memakan masa agak lama. Malang dan Bromo memang best. Thumbs up :)

THE END..

0_0
0__0
0___0
0____0
0_____0

 
Nota kaki :
Agak melelahkan juga untuk menyiapkan 5 series back to back. That's why dah jadi macam karangan budak SPM. Kredit to Canon, Nikon and Sony for the photos (dan photographer sekali), which accumulates to nearly 3,000 photos taken throughout the journey. Seronok?? Okey, lets plan for another trip to somewhere else this year :D 

6 comments:

  1. kalau beli telur (dipasar) diaorg timbang dgn timbang tu juga...beras pun sama :)

    ReplyDelete
  2. oh iye ke kak.. tak tau plak sbb yg kami pergi tu buah je ada .. tp sungguh traditional kan..

    ReplyDelete
  3. beca kat sana sama tak dengan beca kat malaysia??/

    ReplyDelete
  4. totie, yg pasti beca kat m'sia meriah - ada bunga2 gitu.. kat sana sempoi jer :D

    ReplyDelete
  5. best best best

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best anon, rasa mcm nak ke sana lagi :)

      Delete