Tuesday, June 26, 2012

Masak Lemak Udang with Fresh Durian

Tajuk main belasah aje. Tapi rasanya macam betul. Dalam fridge ada fresh durian abah bagi sebiji beberapa hari sebelumnya. Tak mampu nak habiskan sebab isinya tebal2. Hari Sabtu terasa macam nak masak lemak dengan udang. Selalunya orang masak lemak letak tempoyak, tapi myself guna fresh durian..

tu dia seulas durian compared dengan bijinya.. berkali2 ganda besaunya.. makan 3 ulas dah penuh perut..

campakkan sekali daun kunyit dan serai.. tambah santan.. dah siap..

Dah jadi macam serawa durian udang pun ye.. Tapi myself rasa macam okeh je (perasan jap!).. Pedas2 masak lemak dan manis2 buah durian.. Komen juri - Chef Tom (emak) : orang guna tempoyak bukan fresh durian, tu tak berapa nak rasa tempoyak dan Chef Bobox (ibungah) : okeh la nih, sedap jer..

Ha ha - komen membina tu.. next time boleh masak lagi ;)


8 comments:

  1. cuba buat lg meh izan rasa plak ok ker tak..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala malu la pulak nak bg chef izan rasa.. maklum la chef izan lg expert masak :)

      Delete
  2. haha..main bedal je masak.. ok la tu..janji boleh telan :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai ishy.. thank for dropping by..

      kekadang yg bedal2 tu yg best kih kih..

      Delete
  3. akak suka masak durian muda...sodappp...masak lemak.
    Tengok gambar kat atas dah meleleh air liur:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak bukan durian gugur tu dah masak ker isinya..

      heee kalo akak dok umah sebelah, saya dah layangkan sepinggan untuk akak tau ;)

      Delete