Last Saturday, balik rumah mak. Tiba2 datang mood nak main masak2. Mak cakap ada ketam, abah beli kat tepi pantai. Wah ketam fresh from the sea tau. Ada dua jenis, sejenis yang saiz besar dan sejenis lagi saiz kecil. Terus rasa macam terliur nak makan kari ketam.
kuali yang besar tu pun rasa macam tak muat ketam masuk ramai2.. terpaksa guna 2 batang sudip nak membalik2kan ketam.. ketam tengah terlangkup..
ketam ditelentangkan pulak.. comot sungguh kualinya.. masa ni kuah tengah menggelegak.. ada 6 ekor ketam yang besar (tak kira pulak ketam kecil - bias betul kan)..
tuuu dia ketam dah masak.. sekor dia aje pun dah penuh pinggan..
Nak resepi ker? Ala, macam masak kari biasa je. Halia, bawang kecil, bawang putih ditumbuk, serai diketuk. Tumiskan semua termasuk daun kari. Dah garing skit masuk cili blend dan serbuk kari. Masukkan ketam dan last skali santan. Campak le barang seketul 2 asam keping. Nak kuah lagi pekat pecahkan telur ayam. Kalau kuah tak habis, simpan peti ais, esok perangatkan, makan dengan roti canai ke, roti putih ke, biskut ke.. memang best!
sedap
ReplyDeleteakak memang suka ketam
tapi sejak anak akak allergi dgn ketam
akak dah jarang masak . Makan kat kedai je
kalo akak kat sebelah rumah, saya dah antarkan seketul he he..
Deletemkn mmg sedap kak, tp tsng nsk dptksn isinya hadui kena berusaha lebih tu..
alaaaaa nak ketam jugak!!!!!
ReplyDeletenext round la ye bucuk.. sian die tak dpt rasa..
Deleteudi n edi kata cedapp :D - kembang setaman sat..