Dulu selalu tertanya dari mana datangnya asam keping ye.. Kalo asam jawa tu tau la.. Meh nak share plak pasal pokok asam gelugor yang kemudiannya dijadikan asam keping....
pokok asam yang dah besar - lebih kurang 15 - 20 kaki tingginya...
buah asam yang masih muda.. hijau pekat warnanya..
buah asam yang dah masak.. warna kuning... sebesar penumbuk org dewasa (ada yang lagi besar)..
dah masak, dipetik, dibasuh dan dihiris tak nipis tak jugak tebal.. dijemur bawah matahari terik agar kering.. dapat le hasilnya... asam keping..
selain dari itu, pucuknya (yang warna merah jambu dan hijau muda tu) boleh dibuat masak lomak cili api..
Know where did I discover all these? Right at the back of my kampung's house.. Rasanya dah lama ada kat kebun my father, cuma a few years back baru tau. Bila tiba musimnya, mak aiihhh banyak betul buahnya.. ada lebih seratus rasanya.. Ada 2 pokok tapi yg lagi satu tak pernah menjadi, harap daun aje lebat, lepas bunga aje, belum sempat jadik buah dah gugur ke bumi.. tak pernah dapat hasil..
di belakang rumah my mil juga ada pokok ni & mil selalu masak lemak cili api dengan pucuknya...sodap !!
ReplyDeletetu la kak, sebelum ni tak kesah nak amik tau pun :)
ReplyDeleteyanti, ambik arward di blog akak ye..
ReplyDeletekak, saya tak pandai nak buat.. malunye la.. camana?? harap akak sudi ajarkan..
ReplyDeletelupa plak.. time kasih bebanyak kak kasih..
ReplyDelete